08 Julai, 2009

K.E.S.A.B.A.R.A.N.


kisah ini sebagai ingatan buat kita semua...
walaupun hakikatnya, "mengingatkan itu lebih mudah daripada melaksanakan",
jadikanlah kisah ini sebagai satu iktibar dikala kita ditimpa ujian dalam kehidupan....

satu masa dahulu ada seorang lelaki bernama Abul Hassan yang pergi
menunaikan haji. ketika tawaf, tiba-tiba dia melihat seorang wanita yang bersinar
dan berseri wajahnya.
"Demi Allah, belum pernah aku melihat wajah secantik dan secerah wanita itu, aku pasti dia tidak pernah merasa risau dan bersedih hati."
tanpa disangka, wanita itu terdengar ucapan Abul Hassan lalu ia bertanya.
"Apakah katamu hai saudaraku? Demi Allah, aku tetap terbelenggu oleh perasaan dukacita dan luka hati kerana risau dan tidak ada seorang pun yang menyekutuiku dalam hal ini."
Abul Hassan bertanya, " Bagaimana hal yang merisaukanmu?"
wanita itu menjawab,
"pada suatu hari ketika suamiku sedang menyembelih kambing korban,
dan ketika itu aku yang mempunyai dua orang anak yang sudah boleh bermain dan yang satu lagi masih menyusu, dan ketika aku bangun untuk membuat makanan, tiba-tiba anakku yang paling besar berkata pada adiknya, 'hai adikku, sukakah kalau aku tunjukkan padamu bagaimana ayah menyembelih kambing?' jawab adiknya, 'baiklah....' lalu disuruh adiknya baring dan disembelihnya leher adiknya itu. dia yang merasa ketakutan setelah melihat darah memancut keluar, kemudian lari ke bukit yang mana di sana dia dimakan oleh serigala. lalu ayahnya pergi mencari anaknya itu sehingga mati kehausan dan ketika aku letakkan bayiku untuk keluar mencari suamiku, tiba-tiba bayiku merangkak menuju ke periuk yang berisi air panas, terkena ke badannya habis melecur kulit badannya. berita ini terdengar kepada anakku yang telah berkahwin dan tinggal di daerah lain, maka ia jatuh pengsan hingga sampai menuju ajalnya. dan kini aku tinggal sebatang kara di antara mereka semua..." lalu Abul Hassan bertanya, "bagaimanakah kesabaranmu menghadapi semua musibah yang sangat hebat itu?
wanita itu menjawab, "Tiada seorang pun yang dapat membezakan antara sabar dengan mengeluh melainkan ia menemukan diantara keduanya jalan yang berbeza. adapun kesabaran dengan memperbaiki yang zahir, maka hal itu adalah baik dan terpuji akibatnya. dan adapun yang mengeluh, maka orangnya tidak mendapat ganti yakni sia-sia belaka."

kesabaran sangat digalakkan oleh agama dan harus
dimiliki oleh setiap orang yang mengaku beriman kepada ALLAH dalam
setiap terkena musibah dan dugaan dari ALLAH. kerana itu Rasulullah s.a.w
bersabda,
"Allah S.W.T berfirman,
tidak ada balasan bagi hamba-Ku yang Mukmin, jika aku ambil kekasihnya dari ahli dunia kemudian ia sabar, melainkan syurga baginya.'

wallahu a'lam......

2 ulasan:

<< s| tED| >> berkata...

sharing is caring.. terima kasih atas perkongsian :)

shahliza94 berkata...

sesame...akak seronok dapat berkongsi ilmu dengan kengkawan...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin