10 Julai, 2009

Share Your Story & This Might BE Yours Contest

Rosewater

Luxurious, creamy lathering soap blended with moisturizing cold-cream and soothing rosewater, is very good for dry or sensitive skin. In the tradition of 19th century French soap making, it takes over 30 steps to create a single triple-milled soap.
  • Rich, creamy lather
  • Moisturizing and soothing
  • For dry sensitive skin
  • Delicate fragrance
Scent: Delicate rose bouquet with fresh leafy green top notes
.

ibu addin dan nasa telah berbesar hati berkongsi kewangian
sabun ini dengan blogger yang lain...
so..jomlah join....!

syarat-syarat penyertaan:

1.Anda cuma perlu ceritakan pengalaman anda semasa melahirkan anak sulung anda. Buatkan satu post khas mengenainya dan tidak kurang dari 48 patah perkataan.

2.Ceritakan tentang hadiah ini di blog anda,

3.Tinggalkan komen di sini beserta dengan link tentang post anda.

mudahkan syarat penyertaan contest ni?







pengalaman bersalin anak sulung merupakan sesuatu yang amat berharga bagi ibu baru yang langsung tak tahu apa-apa. begitu juga dengan pengalaman liza disaat melahirkan insyirah...
semasa mengandungkan insyirah, liza masih bertugas sebagai guru. 23 Julai2003 sehari sebelum melahirkan, liza mengajar seperti biasa, lebih kurang jam 1 am, 24 julai perut rasa memulas-mulas. sakit pinggang selang 5 minit sekali. ke bilik air entah berapa kali. nak kejut en.shah, tak confirm lagi betul ke dah nak bersalin.

akhirnya jam 5 am liza terus call mak bagitahu keadaan liza masa tu..aduh..bayangkan 4 jam menahan sakit. mak suruh kejut en.shah sebab itu tanda-tanda nak bersalin. en.shah terkejut sebab awal sangat. due date bulan Ogos. tapi setelah didesak barulah dia bersiap..issy..memang panik dibuatnya. mak liza pun datang sebab nak temankan liza ke hospital. cucu sulunglah katakan...

en.shah tanya nak bersalin kat mana? liza memang taknak pergi ke GH melainkan terpaksa. mujurlah GL/LG dah mohon awal2..tapi kalau swasta, memang dia tak pandang pun benda alah tu. tetap ribu riban. en.shah drive ke Puteri Spec. Hospital n terus ke kaunter. konon-kononnya nak daftar. bila ditanya nama doktor yang selalu check liza..adus!!! cemaner nak jawab?? sebab tak pernah wat check up kat spital ni. syarat nak bersalin di mana-mana spital swasta mesti kena wat check up kat spital tersebut atleast sekali (kalau tak silaplah..). jangan gelak ye puan-puan... memang tak pernah ambil tahu pun masa tu.
liza selalu wat check up kat klinik kerajaan setiap bulan. dekat ngan rumah. tiba-tiba nak bersalin kat swasta pulak.. en.shah membebel sepanjang jalan..dia kata kalau susah sangat bersalin jer kat GH bla bla bla... bayangkan yer...dahlah sakit, kena bebel pulak. berlipat kali gandalah sakitnya. akhirnya liza mintak en.shah bawa ke rumah bersalin dr.latipah di BBU. nurse dia pun bagi alasan yang sama. masa tu jam dah menunjukkan angka 7 am. nak tak nak liza kena tunggu dr. latipah sampai. nurse tu kata lagi 1 jam so en.shah ajak liza dan mak bersarapan di restoran berdekatan.

bayangkan lagi...tengah sakit pinggang selang 5 minit tu..manalah ada selera nak makan. tenung ajelah sarapan depan mata. en.shah bla..bla..bla.. lagi sebab liza tak makan. nanti takde tenaga katanya.... nak taknak telanlah sesuap dua. tepat jam 9 am, dr. pun sampai dan liza menjadi patient pertama datang check up hari tu..apa taknya, tunggu depan pintu klinik. kata dr. jalan dah buka 3 cm. dia tanya liza nak bersalin kat mana? liza jawab kat sini. dr. pun arahkan nurse bawa liza ke ward. dalam tu ada 2 patient jer termasuk liza. dalam keadaan kelam kabut tu, rupa-rupanya liza datang sehelai sepinggang. terpaksa en.shah bawa mak liza balik untuk ambil kain batik dan kelengkapan bersalin. mujurlah liza dah siapkan 2 beg seminggu sebelum tu.. satu beg untuk liza, dan satu beg untuk baby. huhu...macam nak balik kampungkan..?
satu lagi tentang air selusuh...menurut ustaz kat skolah liza, air selusuh lebih afdal kalau suami yang buat dan dia ada bagi cara2nya. liza dah ingatkan en.shah bulan lepas lagi pasal air selusuh ni. tapi dia dok delay jer. last-last air selusuh dia buat kat spital. semuanya last minit. masa tu macam-macam rasa ada....cemas..seram...sakit....takut...

kaki pun naik kebas. liza minta en.shah urut kaki liza. tapi bayangkan.... tengah macam tu, en.shah urut kuat pun liza tak rasa. sampai naik lenguh tangan dia. pastu dia mintak tolong mak liza urut sebelah kanan, dia sebelah kiri. jam 4 pm liza dimasukkan ke labour room. bila jalan dah buka sepenuhnya barulah nurse panggil en.shah masuk temankan liza. ler...tak boleh pakai barang kemas ker? langsung tak tau...nurse bukak satu-satu termasuk jam tangan liza. tepat jam 4.30 pm.., sayup-sayup kedengaran laungan azan asar dari masjid berdekatan. dengan 3 kali push, lahirlah seorang bayi perempuan yang sihat dan comel seberat 3.2 kg. dengar sahaja tangisannya, segala kesakitan terus hilang dan rasa lega serta bersyukur yang amat sangat.... bayi itu kami namakan Rabiatul Insyirah.....



6 ulasan:

ieda berkata...

hai liza .. aah lah tenet selalu prob tau .. heheh mcm best jerk contest nieh ...

tapi still x paham

ibu addin dan nasa berkata...

All the best kak!

shahliza94 berkata...

hai ieda...memanglah ieda tak paham sebab masa ieda masuk tu entry pengalaman mengandungliza tak siap lagi. skarang baru cukup syarat. hehehe

shahliza94 berkata...

thanks N....

Damia Aleesya & Damia Ayyunie berkata...

insyaallah..........akan masuk contest ni coz ader cerita nak kongsikan bersama.....

shahliza94 berkata...

masuk zarina..jangan tak masuk...berbaloi tau...
eceh...tlg pomot nampak...!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin